Amaryllis, imi si place numele lui. Imi aduce aminte de o papusica frantuzeasca cu par scurt carliontat si rochita roz , pe care o aveam cand eram mica ,si pe care o chema Marie-Lise , adica se citeste Mariliz . Cam ca Amariliz :).
Din prima zi a anului 2019, pentru ca doar atunci a vrut el,desi eu ii urmaream bobocii de ceva vreme, si-a deschis florile la fereastra in interior un crin frumos, zic eu, cu flori verzui , pe numele lui Evergreen, ce infloreste de obicei iarna. A fost acompaniat in zilele urmatoare de mai mititelul crin cu flori rosii, foarte frumos si acesta, dar si de ceea ce urmeaza sa mai vedem cand si ceilalti boboci de crin din ghivecele invecinate vor considera ca le-ar fi timpul sa ne arate floarea.
Am mai avut eu si in alti ani crini din acestia care cresc in ghiveci, diferiti de crinii de gradina care raman peste iarna afara in pamant, insa cred ca nu m-am straduit sa aflu prea multe despre ei si ca urmare neigrijiti asa cum le-ar fi fost pe plac , infloreau rar, unul din cinci-zece bulbi (pentru ca se mai si inmultisera cu timpul)si asta nu in fiecare an. De obicei infloreau primavara. La un moment dat, vazand eu ca nu am cu ei rezultate , ma batea gandul si sa ii arunc, ca imi ocupau locul in curte degeaba cu vasul in care se aflau, dar si in casa, ei, e drept ca la beci la racoare stateau, peste iarna, dar tot trebuia sa am grija lor, sa ii car, sa ii curat, sa ii separ atunci cand se inmulteau si sa ii replantez, sa le fac un loc util , pe care il ocupau ei in locul altor obiecte sau flori mai merituoase .Dar am tot amanat si nu i-am aruncat.
Si cu florile astea! Trebuie sa te informezi neaparat ca sa le fie si lor bine la tine si ca sa te bucuri si tu de frumusetea lor. Eu nu m-oi fi informat suficient, cred. Stiam eu ceva de ii duceam iarna la beci despre o pauza, dar nu aveam informatia completa si poate nici timp pentru a afla mai multe despre ei nu imi faceam. Dar de cand am vazut recent pe…hehe, unde altundeva decat pe facebook, intr-un grup despre gradinarit , la cineva o colectie de astfel de crini toti infloriti, am vazut cat pot sa fie de frumosi , daca stii cum sa ii ingrijesti. Si mi-am incercat si eu norocul cu ei, cu cativa bulbi noi, iar celor pe care ii aveam inainte, daca anul asta nu vor inflori, urmeaza sa le aplic tratamentul necesar de la toamna asa cum zice ca le place acestor crini , adica: pauza totala de toamna, din septembrie-octombrie cand li se taie cu o foarfeca inclusiv frunzele si de atunci minim 8 saptamani uiti de ei intr-un colt racoros . Dupa aceste saptamani, poate fi adus la lumina, bagat in seama, udat si (cu noroc) se poate intampla si minunea :).
In afara de acest crin de camera ce provine din Africa de Sud, din zone cu clima tropicala, mai am niste crini la care ma uit lung de ani de zile ca nu vor sa faca floare deloc. Am citit deja de cateva ori care le sunt cerintele, dar cu ei ceva nu merge inca. Crinul african sau de Nil . Avea o fosta vecina de-a noastra, dar ei ii inflorea atat de frumos incat se pare ca de la ea mi-a ramas gandul la florile astea albastre , care infloresc vara, dar pe vremea cand vedeam la ea nu am intrebat-o ce le face, ca nu ma gandeam ca e asa mare scofala sa ingrijesti o floare, dar uite ca nu la toti merge treaba cu inflorirea asta.Tot program de pauza peste iarna si el are, sta acum la racoare , de ani de zile acelasi regim inca, dar nu vrea sa faca nicio floare.
Iata-l si pe Evergreen-Liz al meu, mai jos:
Si pe mica roscovana cu tulpina mai scurta , langa el.